Skovens hemmelige rige

10.07.2013

Video Clip

Filmtrailer: Skovens hemmelige rige

Video Clip

Imponerende animation, men halvhjertet historiefortælling. Filmen tilbyder dog god underholdning til børn fra 7 år. Vær opmærksom på, at nogle scener kan være lidt skræmmende for 7-8 årige.

Handling

Teenagepigen Mari Katrine, eller MK, som hun kaldes, kommer hjem på sommerferie til sin sære far, som bor i et lille hus i udkanten af en stor skov. Faren er overbevist om, at der er et samfund med bittesmå menneskelignende skabninger dybt inde i skove. Efter at moren til MK er død, er faren næsten blevet besat af tanken om at bevise sin teori. Dette er ved at ødelægge forholdet til MK, som bare vil have en normal far.

En verden af småfolk

Men MK finder hurtigt ud af, at faren ikke er så tosset, som hun tror. Dybt inde i skoven sker et skæbnesvangert drama mellem Bladfolket og de onde Boganer. Og da den gode dronning Tara dør, havner den intetanende MK i begivenhedernes centrum. Hun krymper til ministørrelse, og da hun er kommet sig over det, befinder hun sig midt i en kamp, som kan ændre verdens skæbne. Hvis de onde Boganer vinder, vil de forandre skoven til et livløst og råddent sted, men hvis de gode vinder, vil skovens smukke mangfoldighed leve videre.

I løbet af eventyret lærer MK den rebelske teenagedreng Nod, to rare sneglekammerater og den stolte Bladfolkskriger Ronin at kende. Og det tager ikke lang tid, før hun mestrer kunsten at suse gennem løvskoven siddende i sadlen på en hurtig kolibri. Men der er mange onde krigere, som skal besejres, før idyllen kan genoprettes i skoven.

Underholdende skrammel

Det er lidt frustrerende at se denne film. På den ene side er animationen strålende. Skoven stråler i sin pragt, når man suser mellem friske grene og lysende løv eller svinger over de tørre, knudrede og dystre træer, som Boganerne har lagt øde. Alle karaktererne har fået egenskaber, som giver dem personlighed og varme – eller som hos Boganerne gør dem til personificeringer af dumhed og ondskab.

Der er også mange sjove og underholdende scener. For småfolket er menneskene trampende, langsomme og dumme kæmper, og den trebenede hund Ozzy er et sjovt bekendtskab.

På den anden side efterlader historien som helhed en ubehagelig fornemmelse. Det kan nok ikke kaldes plagiat, men for dem, der har set mange animationsfilm, opleves dette som et deja vu. Manuskriptforfatterne virker til at have ladet sig voldsomt inspirere af film som “Athur og Minimoyerne” og “Arriettes hemmelige verden”. Samtidig er budskabet formelpræget og noget, vi har hørt mange gange før. En dybere sammenhæng er der heller ikke – karakterernes motiver er fraværende eller mangelfulde, og baggrunden for den såkaldte “skovens livskraft” er uklar. Kort sagt: det er kommercielt, men underholdende skrammel.

Egnethed

“Epic: Skovens hemmelige rige” har fået 7-års grænsen, men forældre bør være bevidste om, at nogle børn i 7-8 års alderen kan blive lidt skræmt af nogle af scenerne. De onde Boganer er meget skumle og har mange flagermus, som flyver direkte mod lærredet. Heltene havner også i en række farlige situationer, som kan virke truende på de yngste. Børn under aldersgrænsen bør ikke se filmen.

Konklusion

Det er synd at se en amerikansk produktion med filmiske effekter i topklasse, men med et manus blottet for nye tanker og nyskabning. Alt i alt er den kedelig, og kvaliteten på historien skulle have været langt bedre.

Instruktør: Chris Wedge Genre: Animation, Familie Danske stemmer: Mille Lehfeldt, Allan Hyde, Christian Damsgaard, Jens Jørn Spottag m.fl. Nationalitet: USA Spilletid: 1 time og 42 min. Distribution: SF Film A/S Produktionsår: 2013 Medierådet for børn og unges aldersgrænse: 7 år Begrundelse: Filmen veksler mellem voldsom dramatik og humoristiske indslag. Den indeholder scener hvor hovedfigurer jages, rammes af pile og dør. I andre scener ses uhyggelige, angribende væsner samt massive ødelæggelser. I disse scener, med et højt tempo og en intens lydside, vurderes det at filmen vil virke voldsom, også på lidt større børn. Da de dramatiske scener imidlertid afløses af roligere, humoristiske scener og da filmen foregår i et animeret fantasiunivers, vurderes det at filmen ikke vil kunne virke skræmmende på børn over 7 år. Læs hele begrundelsen her.

kidsandmedia dk’s vurdering: OK

Del |

Tips en venn