Smartphone stresser

29.04.2013

En undersøgelse fra Syddansk Universitet af de 15-19-åriges mobilvaner viser en sammenhæng mellem et højt mobilforbrug og oplevelsen af stress og koncentrationsbesvær, skriver Politiken.

Kilde: Politiken

Cirka tre ud af fire danske gymnasieelever har en smartphone, som gør dem så tilgængelige for kontakt, at det kan virke stressende. En spørgeundersøgelse fra Syddansk Universitet blandt 538 gymnasieelever i alderen 15-19-årige viser en statistisk sammenhæng mellem et højt mobilforbrug og oplevelsen af stress og koncentrationsbesvær.

Ud af dem, der bruger smartphone samtidig med, de laver andre ting, føler 34 procent sig stressede. Af dem, der ikke laver andet imens, føler under 15 procent sig stressede. 

Af dem, der har lyde og vibration på alle typer beskeder (opkald, sms, spil, Facebookbesked, Facebooknotifikation og e-mail) svarer over 73 procent, at de generelt har svært ved at koncentrere sig. Af alle adspurgte svarer 47 procent, at de har svært ved at koncentrere sig.

Søren Hebsgaard, Cand.public forklarer:

-De unge bruger især deres mobil til at holde kontakt med vennerne, og det er bare nonstop. De føler sig forpligtet til at være tilgængelige og vende tilbage meget hurtigt, når de får en besked, og det betyder, at deres hverdag bliver hakket i småstykker. Nogle af dem svarer på henvendelser og kommentarer, uanset hvad de laver, så de konstant zapper ud og ind af situationer og slet ikke får tid til at koncentrere sig eller slappe af, siger Søren Hebsgaard, som også er journalist og foredragsholder.

Sms’en er ifølge Søren Hebsgaard blevet et medie, hvor man forventer svar med det samme. 72 procent af gymnasieeleverne i undersøgelsen svarer generelt på sms’er så snart de får dem eller inden for fem minutter. 30 procent synes, det er »dårlig stil«, hvis de har sendt en sms og får svar senere end fem minutter efter, de sendte den.

De fleste svarer, at smartphonen gør deres liv nemmere, men også at de ved, der er ulemper. Hver fjerde konkluderer selv, at de bruger deres telefon for meget, og de fleste bliver irriteret, hvis de sidder med en ven, der bruger sin telefon, mens de snakker. 

- det allervigtigste for teenagere er at være accepteret og ikke at gå glip af noget. Konsekvenserne af ikke at svare hurtigt kan være uoverskuelige. Måske bliver du ikke inviteret med på cafe næste gang. Eller måske synes din veninde, du er en idiot. Der er et krav fra flokken om, at man skal stå til rådighed«, siger Søren Hebsgaard.

Dog er der også positive syn:

»Det ser ud til, at vi langsomt bliver bedre til at håndtere og somme tider ignorere kommunikationsstrømmen, men vi er slet, slet ikke i mål endnu«, siger Søren Schultz Hansen.

Unge og smartphones

538 elever fra seks gymnasier har besvaret et spørgeskema.

77 procent har en smartphone. 25 procent af dem tjekker Facebook på mobilen mindst hver time.

30 procent synes, det er »dårlig stil«, hvis de får svar på en sms senere end efter fem minutter.

25 procent læser, skriver eller tjekker beskeder af forskellig art mindst hvert 15. minut i alle de vågne timer på en almindelig dag.

60 procent bruger jævnligt telefonen på toilettet.

64 procent bruger jævnligt telefonen, mens de snakker med andre.

62 procent finder tit deres telefon frem uden at vide hvorfor.

Del |

Tips en venn