Snak med børnene om ebola-krisen

17.10.2014

Ebola-krisen blev meget aktuel da en norsk kvinde fik påvist smitte og blev hasteevakueret fra Sierra Leone til Ullevål sykehus. – Hjælp børnene med at bearbejde stærke nyhedsindtryk, råder Barnevakten. (kidsandmedia i Norge)

Af Rune H. Rasmussen

Tirsdag rapporterede norske medier direkte mens ambulanceflyet fra Sierra Leone landede i Oslo lufthavn med den ebola-smittede kvinde, før en kortege af ambulancer kørte til Ullevål sykehus med politieskorte. Sundhedspersonale iført gule beskyttelsesdragter tog hånd om den isolerede transportisolator som kvinden lå i.

Sådanne billeder kan virke skræmmende på børn, specielt når det er første gang en patient som er smittet med den dødelige sygdom er på norsk jord.

– Forklar børnene hvad der sker med enkle ord

– Børn behøver tid til at bearbejde stærke indtryk. Vær derfor på vagt ved store begivenheder som børn hører om og ser i medierne, siger rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.

Børn bør få indblik i store begivenheder som optager resten af samfundet, men de yngste bør ikke uden videre sidde alene og se på nyheder.

Tønnesen anbefaler at de voksne ser nogen nyhedsudsendelser sammen med børnene, og forklarer dem hvad der sker:
– Brug enkle ord, og spar børnene for grusomme detaljer.

Rådgiveren fremhæver også vigtigheden af at fortælle hvad begivenhederne betyder for barnets hverdag. Når sundhedsmyndighederne forsikrer at smittefaren i Norge er lig nul, er dette noget børnene skal vide, så de ikke bærer på en unødvendig frygt.

Nyheder for børn

For dig med børn mellem otte og tolv år kan en god tilnærmelse til nyhederne være at se på Supernytt sammen med børnene.

Barnevaktens generelle råd om barn og nyheder:

Barn skræmmes af virkelighedsvold

Barn bliver hurtigere skræmt af vold i nyheder end vold i tegnefilm. Små børn bør skærmes helt for voldsomme nyheder om for eksempel krig, vold, seksuelle overgreb og tragiske nyheder som involverer børn. Børn opfatter ikke hvad der er repriser, men kan tro at det er nye ulykker som sker hver aften. Se eventuelt nyheder efter at børnene er gået i seng.

Forklar nyhederne

Store begivenheder som alle snakker om bør børn også få et indblik i. Se eventuelt nogle nyhedsudsendelser sammen med børnene, og forklar dem hvad der sker. Brug enkle ord, og spar børnene for grusomme detaljer.

Brug god tid

Børn behøver tid til at bearbejde stærke indtryk. Nogen børn kan vågne op og have mareridt flere dage efter at de har set ting på tv. Vær derfor ekstra på vagt ved store begivenheder som børn hører om og ser på tv.

Der er endnu ikke ebola smitte i Danmark alligevel påvirker det mange også børn.

 -I Danmark ser vi nu også mennesker komme i observation for ebola. Og bekymringen er nu også nået her til. Se evt. Ultra nyheder for børn sammen med dem og snak med børnene om krisen. -siger Eva Jeyasingham projektleder hos kidsandmedia.dk

Del |

Tips en venn