Star Trek Into Darkness

06.06.2013

Video Clip

Filmtrailer: Star Trek into Darkness

Video Clip

I en underholdende blanding af action og komedie får fans af Star Trek lige præcis, hvad de ønsker – et godt eventyr, som både beholder og uddyber det komplekse Star Trek-univers.

Handling

“Star Trek Into Darkness” fortsætter, hvor storfilmen fra 2009 sluttede. Den unge Jim Kirk er blevet kaptajn på stjerneskibet U.S.S. Enterprise, og ved hans side står Spock, Uhura, Scotty og resten af besætningen. I en hæsblæsende åbningsscene er skibet på ekspedition på en fjerntliggende planet, og da en livstruende situation opstår, tager Kirk et valg, der stadfæster et af de centrale temaer i filmen - han sætter personlig loyalitet foran de militære regler.

Til trods for at redningsaktionen lykkes, får Kirk en solid reprimande, men snart opstår en ny krise. En forræder fra egne rækker gennemfører nogle hensynsløse terroraktioner, og naturligvis er det kaptajn Kirk og hans besætning, der sendes ud i jagten på den geniale og ondsindede terrorist.

Men det, der starter som en simpel menneskejagt, bliver hurtigt mere kompliceret. Mørke hemmeligheder afsløres, og terroristen viser sig at være en magtfuld overlevende fra svundne tider. Da skibet strander ved udkanten af klingonernes verden, starter en kæde af begivenheder, hvor Kirk, Spock og de andre får sat loyalitet, instinkt og logik på prøve.

Vurdering – personlig dynamik og udvikling

Det mest spændende ved “Star Trek Into Darkness” er, at det er hovedpersonernes indbyrdes forhold, der ligger til grund for udviklingen af historien. Alle skal godt nok forholde sig til en fælles trussel i form af en superskurk. Alligevel er det den personlige dynamik og spændinger i besætningen, som udgør præmisserne for kampen. Mens Kirk er impulsiv og viser meget lidt respekt for love og regler, følger Spock sin regelbundne, logiske og følelseskolde væremåde. Til trods for gnisterne har de begge dyb respekt for hinanden, og når situationen spidser til, finder de begge den andens styrker i sig selv. Noget, som gør dem stærkere på deres egen måde.

Samtidig ser man, at Kirk og Spock går gennem en tydelig personlig udvikling. Kirk havner ofte i konflikter på grund af sin stædighed, og gennem konflikterne lærer han at blive en moden og reflekteret leder. Spock får med sin personlighed nogle problemer i kærlighedsforholdet til Uhura, men det bliver også starten på en proces, hvor han viser en dybere side af sig selv end den sædvanlige følelsesløshed.

Interessante dilemmaer

Når det gælder den nævnte konflikt mellem personlig loyalitet og militære regler, så tager filmen en række interessante dilemmaer op. Historien efterlader ingen tvivl om, at det nogle gange kan være det rigtige at bryde selv de mest grundlæggende regler. Samtidig sættes det i forhold til de katastrofale følger, det kan få, når nogen hæver sig over reglerne og føler sig som guder.

Filmen byder altså på et interessant tema i forhold til skellet mellem den gode og den destruktive rebel, samtidig med at fans får fine detaljer og referencer til tv-serien, som de kan diskutere, så meget de gider. Med storslåede scener, specialeffekter og 3D i topklasse er dette amerikansk underholdning, når det er bedst. Og rigtig godt at se i en mørk biografsal med et stort lærred og god lyd.

Egnethed

“Star Trek Into Darkness” er en typisk actionfilm, der indeholder en række voldsomme kampscener og spektakulære eksplosioner. Det er også et urealistisk eventyr, som ikke opleves særlig skræmmende for målgruppen, og af den grund er 11-års grænsen passende. Børn under aldersgrænsen bør ikke så filmen, og forældre skal være opmærksomme på, at de voldsomste scener kan blive lidt for stærke for nogle 11-12 årige.

Konklusion

“Star Trek Into Darkness” er noget mere dyster end den første film, og tematikken kunne have været udforsket mere helhjertet. Alligevel er dette en velproduceret blanding af action, humor og spænding, som vil appellere til et bredt publikum.

Instruktør: J. J. Abrams Genre: Action, Eventyr, Science Fiction Skuespillere: Chris Pine, Benedict Cumberbatch, Alice Eve, Zoe Saldana, Simon Pegg, Karl Urban, Zachary Quinto, Anton Yelchin, John Cho m.fl. Sprog: Engelsk m. dansk tekst Nationalitet: USA Spilletid: 2 timer og 12 min. Distribution: United International Pictures Produktionsår: 2012 Medierådet for børn og unges aldersgrænse: 11 år Egnethed: Børn og voksne Begrundelse: Filmen indeholder flere voldsomme kampscener. De foregår i et tydeligt science fiction univers, og filmen får derfor 11-års aldersgrænsen.

kidsandmedia dk’s vurdering: Anbefales

Anbefales af kidsandmedia dk

Del |

Tips en venn