Store butikskæder i Australien fjerner Grand Theft Auto V

10.12.2014

Efter henvendelser fra bekymrede kunder har Target og Kmart, to af de største butikskæder i Australien, bestemt sig for at fjerne Grand Theft Auto V fra butikshylderne. Årsagen er spillets beskrivelse af vold mod kvinder.

Af Rune H. Rasmussen

Grand Theft Auto V (GTA V) er et kontroversielt spil. På den ene side hylder spilanmeldere spillet som et af de bedste spil der er lavet, på den anden side melder de samme anmeldere krystalklart ud at dette ikke er noget for børn og unge.

Anbefalet artikel: – Lad ikke børn spille dette

Pres fra kunder

Nu er en underskriftskampagne startet af organisationen Change.org i Australien resulteret i at de store butikskæder Target og Kmart ikke længere vil sælge spillet i deres butikker (begge kæder har samme ejer), skriver nyhedsnetsiden Mashable.

– Vi har snakket med en række kunder om spillet i løbet af de sidste dage, og der udtrykkes betydelig bekymring over spillets indhold. Vi har også fået tilbagemeldinger fra kunder som støtter at vi sælger spillet, og vi respekterer deres syn på sagen. Alligevel mener vi at beslutningen om at holde op med at sælge GTA V er på linje med flertallet af vore kunders opfattelse, siger Jim Cooper fra Target Australia i en pressemeddelelse.

Target oplyser endvidere at de ikke vil holde op med at sælge andre spil med 18 års aldersgrænse.

Kvinnefronten kræver GTA V fjernet i Norge
Nu har den norske Kvinnefronten skrevet et brev til norske spilforhandlere, hvor de kræver spillet fjernet også i norske butikker på baggrund af at de mener spillere opmuntres til at myrde kvinder som underholdning i spillet.

I brevet skriver de blandt andet: ”Efter at have udført forskellige seksuelle handlinger, får spillerne valget mellem at dræbe kvinden ved at slå hende bevidstløs eller dræbe henne med machete, boldtræ eller et andet våben for at få deres penge tilbage.”

Dette krav har skabt reaktioner fra andre spileksperter, som ikke ser en fjernelse fra butikshylderne som en konstruktiv løsning.

Spilforsker Jørgen Kirksæther siger til Pressifre.no at han mener kravet er kontraproduktivt.

– Det er vanskeligt at være uenig i at de opdigtede rollefigurers menneskesyn i "GTA"-serien ikke er specielt rare. Hvis nogle af dem er helte, er de alle af anti-varianten, siger han.

– Men at gå fra dét til fuldstændigt salgsstop er de facto censur af et kulturprodukt og har aldrig virket, hverken som barriere mod brug af produktet eller som moralsk rettesnor.

– En mere farbar vej vil være aktivt at gå ud og oplyse om hvorfor man måtte finde spillets indhold ubehageligt. Så vil man i stedet for en typisk konfrontativ skyttegravsdiskussion kunne få en konstruktiv debat om spil, spilindhold, og mediecensur, mener Kirksæther.

Også journalist og spilanmelder Kine Hult i Stavanger Aftenblad og spilfeministbloggen Spillpikene har kun ringe forståelse for kravet fra Kvinnefronten.

Læs mere på Pressfire.no

Rigtig mange børn og unge spiller GTA
Medietilsynets Barn og medier-undersøgelser 2014 viser at Grand Theft Auto er et af de mest populære dataspil blandt børn og unge. På spørgsmål om hvilke spil de spiller oftest, svarede drengene i alderen 9 til 16 år som følger:

  • 15-16 år: 29 procent svarede GTA. Kun FIFA spilles af flere (33 procent).
  • 12-14 år: 26 procent svarede GTA. Ifølge undersøgelsen er GTA det mest udbredte spil i denne aldersgruppe, fulgt af FIFA (21 procent) og Minecraft (20 procent).
  • 9-11 år: 8 procent svarede GTA. Det gør GTA til det fjerde mest spillede spil i denne aldersgruppe.

GTA er ikke helt så populært blandt pigerne, men i aldersgruppen 15-16 år er spillet det fjerde mest spillede spil. 10 procent af pigerne svarede her GTA.

Barn og medier-undersøgelsen 2014 kan du læse mere om og downloade på Medietilsynets netsider

– Overhovedet ikke egnet for børn og unge
Rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten er optaget af at forældre må være klar over at antallet af børn og unge som spiller voksenspillet GTA er meget højt.

– Vi erfarer på vore mange skolebesøg at det er stort kendskab til GTA langt ned i de yngste klasser, siger hun.

– At gå ud og ønske spillet fjernet fra spilhylderne er måske den bedste måde at få en debat på. For ja, oplysning og en konstruktiv debat er absolut nødvendigt for at gøre forældre mere bevidste om at GTA ikke er egnet for børn.

– Generelt vil vi sige at voksne over 18 år bør have en stor grad af frihed til at kunne vælge hvilke kulturprodukter de selv bruger. Grand Theft Auto V har anbefalet aldersgrænse 18 år, og vort budskab i denne sammenhæng er vældig tydeligt, understreger Tonheim Tønnesen:

– Voksne må være klar over at dette spil har indhold som overhovedet ikke egner sig for nogen under den anbefalede aldersgrænse. 

Relaterede artikler på barnevakten.no:

Spiltitlerne forældre bør have kendskab til

- Respekter aldersgrænsen på spil

PEGI-mærkningen kan hjælpe dig

Del |

Tips en venn