The Great Gatsby

09.07.2013

Video Clip

Filmtrailer: The Great Gatsby

Video Clip

Denne ambitiøse filmatisering af den klassiske roman er et filmisk fyrværkeri og en fantastisk filmoplevelse. Dog overskygger den energiske stemning noget af dramaet. Perfekt til de ældste klasser i folkeskolen og opefter.

Handling

Jay Gatsby er den mystiske nyrige millionær, som har taget New York med storm. Nogle siger, han er i familie med den tyske kejser, andre mener, han er en udspekuleret morder. Hver aften holdes ekstravagante fester i hans enorme palads, hvor alt fra senatorer, filmstjerner og manden fra gaden strømmer til.

Nick Carraway derimod er en fattig ung mand, der prøver at komme frem på Wall Street. Han bor i et lille hus lige ved siden af den store Gatsby og bliver efterhånden ven med den styrtrige mand – som viser sig at være ligeså gammel som ham selv. Selv om Gatsby har mange hemmeligheder, er han et helt andet menneske end det, myterne siger om ham.

Gatsbys store kærlighed

Og så er der Daisy. Hun er kusine til Nick og Gatsbys store kærlighed. Men Daisy er gift med den forfærdelige kvindebedårer Tom. Dette er kernen i det stærke drama, som udspiller sig. Efterhånden tegner der sig et billede af Gatsby, menneskene omkring ham og samfundet, der ligger til grund for det, som er blevet en klassisk beskrivelse af 1920‘erne, populærkultur og bagsiden af den amerikanske drøm.

Vurdering – genren mestres til fulde

Instruktør Baz Luhrmann er kendt for sine overdådige og velkoreograferede film, og i “The Great Gatsby” ser vi en instruktør, der mestrer sin genre til fulde. Det indebærer, at realisme er mindre vigtig end stil - noget, der rammer os i de storslåede festscener, hvor hip-hop og anden moderne musik brager sammen med 1920‘ernes kultur og kostumer i et overdådigt og fængslende show. Det hele er et fyrværkeri af en filmoplevelse.

Glamouren overskygger dramet

Desværre drukner dramaet lidt i al glamouren. Luhrmann er trofast mod store dele af bogen. Alligevel er det kun i dele af filmen, at skuespillerne virkelig viser lidenskaben, håbet og desperationen, der ulmer i karaktererne. Og skuespillerne er meget dygtige, så vi havde gerne ofret lidt af det glitrende show til fordel for dybere karakterbeskrivelser.

Det underliggende budskab i romanen af Fitzgerald er blevet genstand for utallige analyser. Her sættes spændingen mellem nyrige, arvinger og ludfattige op mod hinanden, og den dystre bagside af den amerikanske drøm vises til fulde. I en udsvævende kultur blomstrer det korrupte menneske, som knuser det rene og sande på sin vej. Historien står igen som en af de førende beskrivelser af 1920‘ernes populære jazz-kultur – så der er mere end nok at gribe fat i.

Egnethed

“The Great Gatsby” passer perfekt til de ældste klasser i folkeskolen og opefter. Især hvis man læser bogen først. På den ene side kan den mangfoldige tematik blive grundlag for interessante refleksioner om litteratur, historie og samfund generelt. På den anden side får man anledning til at vurdere romanen op mod Baz Lhrmanns fortolkning. Filmens blanding af historisk korrekte og moderne virkemidler, samt det sprudlende visuelle udtryk, set op imod en af mellemkrigstidens mest anerkendte litterære værker, åbner for interessant indsigt i fortællerkunst i to forskellige kunstarter og tidsperioder.

Filmen har fået 11-års grænsen og har blandt andet en scene med en voldsom påkørsel af en bil. Denne scene kan bliver lidt for stærk for nogen 11-årige, men for lidt ældre børn er det ikke noget særligt. Børn under aldersgrænsen bør ikke se filmen.

Konklusion

“The Great Gatsby” tilbyder en forrygende flot filmoplevelse, men det er ikke altid dramaet, der er i centrum.

Instruktør: Baz Luhrmann Genre: Drama, Romantik Skuespillere: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Joel Edgerton, Isla Fisher, Tobey Maguire, Gemma Ward, Callan McAuliffe, Amitabh Bachchan m.fl. Sprog: Engelsk m. dansk tekst Nationalitet: USA Produktionsselskab: Warner Bros. Pictures Spilletid: 2 timer og 21 min. Distribution: SF Film A/S Produktionsår: 2013 Medierådet for børn og unges aldersgrænse: 11 år Begrundelse: Filmen har en gennemgående stemning af psykologisk drama, som jævnligt slår over i det sørgmodige. Blandt de scener, som indeholder voldsomheder, oplever vi to mænd skændes, så de er på nippet til at komme i slagsmål, en mand slå en kvinde, så hun falder, og en mand får bank og smides ud i en indkørsel. I en scene ser vi en mand blive skudt bagfra og segne om i en swimmingpool. I flere gentagne scener følger vi i slowmotion en kvinde blive dræbt, da hun rammes af en bil og slynges gennem luften. Da disse voldsomme scener imidlertid er omgivet af lange passager med dialog, og da volden ikke er udpenslet, vurderes det, at filmen kun vil kunne virke skræmmende på børn under 11 år. Læs hele beskrivelsen her.

kidsandmedia dk’s vurdering: Anbefales

Anbefales af kidsandmedia dk

Del |

Tips en venn