The Hunger Games: Mockingjay Part 1

28.11.2014

Video Clip

Filmtrailer:

Video Clip

Filmatiseringen af den første del af den sidste bog om “Hunger Games” tager serien i en mere alvorlig retning, og bygger forventningerne op til den store finale. Filmen skildrer en række voldsomme krigshandlinger, og forældre bør vurdere om 11-12 årige skal se den i biografen.

 Amerikansk actioneventyr

Aldersgrænse: 11 år - frarådes børn under 11 år

 “The Hunger Games: Mockingjay Part 1” er en god film, hvor den dystre virkelighed i Katniss’ frihedskamp for alvor kommer til syne. Det giver desuden ikke mening at se denne film, hvis man ikke kender forhistorien eller har set de tidligere film.

 Handling

Historien er en direkte fortsættelse fra forrige film. Efter at have lukket ned for dødslegene “Hunger Games” er Katniss i sikkerhed sammen med oprørerne i Distrikt 13. Hendes elskede Peeta derimod er i hovedstaden som kontrolleres af President Snow og myndighederne.

 Begge parter opruster til krig

Begge parter opruster til krig. Oprørerne vil danne en alliance mellem folket og de forskellige distrikter, og de vil bruge Katniss som et samlende symbol - deres sladredrossel. Myndighederne bomber distrikterne synder og sammen, og antallet af døde vokser for hver dag.

 For at sige det kort - gennem handlinger og modhandlinger udvikles opgøret mellem det undertrykkende regime og den frihedssøgende alliance med Katniss i spidsen.

 Vurdering

Den forrige film i serien - “The Hunger Games: Catching Fire” - var et fyrværkeri af en film, som imponerede med sin kompleksitet og dybde. “Mockingjay Part 1” har en tilsyneladende enklere historie, samtidig med at det hele bliver mere dystert. Men det gør ikke filmen svagere.

 Krigens kompleksitet i en simpel historie

Nu er legene historie, og selv om de var grusomme, så er virkeligheden dog endnu værre. Facaden er væk, og i kampen for frihed sker der grusomme krigshandlinger. Det er nu, vi får at se, hvad den egentlige frihedskamp indebærer. Samtidig med bliver forholdene mellem menneskerne mere uklare. Katniss splittes mellem sin kærlighed til Peeta og hans tilsyneladende loyalitet til myndighederne. Hovedpersonen er fanget i et spil hun hverken har kontrol eller overblik over, hvilket giver hende og historien en spændende dimension. Historien kan føles lidt simpel nogle gange, men vi får hints som antyder, at der vil komme store forandringer.

 Propagandakrig

Derudover er det god samfundskritik, som unge kan få god indsigt af. Parterne bruger fx Katniss og Peeta mod hinanden  i en propagandakrig, som viser mediernes magt, og det politiske perspektiv i konflikten er tydelig.

 Egnethed

“The Hunger Games: Mockingjay Part 1” har fået 11-års aldersgrænsen, samtidig frarådes filmen til yngre børn. Der er mange voldshandlinger og nådesløse drab skildres, der vises forbrændte lig, et lazeret med alvorligt tilskadekomne mennesker og et meget dramatisk overfald. Det lyder voldsomt, men filmskaberne har lavet lyd og udtryk, så filmen passer til det unge publikum. Af den grund er 11-års aldersgrænsen god, men vi vil samtidig understrege, at for nogle 11-12 årige kan indtrykkene blive for stærke. Man skal ikke lade børn under 11 år se denne film.

 Instruktør: Francis Lawrence Genre: Action, Drama, Eventyr, Thriller Skuespillere: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Philip Seymour Hoffman, Woody Harrelson, Stanley Tucci, Donald Sutherland, Elizabeth Banks m.fl. Sprog: Engelsk m/dansk tekst Nationalitet: USA Spilletid: 2t 2min Distribution: Nordisk Film Distribusjon AS Produktionsår: 2014 Medierådet for børn og unges aldersgræse: 11 år Begrundelse: Filmen har en spændingsladet og dramatisk grundstemning. Den indeholder flere dramatiske scener, hvor man ser mennesker, der bliver skudt og beskudt med bomber. Man ser dog kun selve beskydningen og ikke konsekvenserne af beskydningerne. I en scene ser man nogle mennesker, der bliver henrettet med skud. Det er dog filmet sådan, at man kun ser selve skuddet reflekteret i bøddelens hjelm. I en anden ser man døde og forkullede lig ligge i bunker. I en tredje scene ser man en kvinde, der bliver angrebet af en tydeligt syg mand, som forsøger at kvæle hende. Da filmen foregår i et urealistisk science fiction univers, da de voldlige scener er klippet sådan, at volden ikke fremstår voldsomt detaljeret, og da hovedpersonen fremstår særdeles stærk og handlekraftig, vurderes det, at filmen kun vil kunne virke skræmmende på børn under 11 år.

Del |

Tips en venn