The Hunger Games: Catching Fire

02.12.2013

Video Clip

Filmtrailer:

Video Clip

Den anden film I Hunger Games-serien er et rigtig godt actioneventyr for teenager. Filmen har 11-årsaldersgrænsen, men den er så tilpas voldsom at forældre bør vurdere om deres 11-12-årige skal have lov at se den i biografen.

Handling

Efter at Katniss og Peeta vandt ”dødslegene” (”Hunger Games”) er Katniss og hendes spottedrossel blevet et symbol på oprør mod myndighederne. Håbet har spredt sig i de tolv distrikter, og befolkningen er begyndt at trodse det brutale og undertrykkende regime.

President Snow indser at Katniss er blevet en trussel, og mens Katniss og Peeta rejser på vindernes faste turne som start på en ny runde med legene, udklækker han en udspekuleret plan. Da det er legenes 75-års jubilæum, benytter han anledningen til at ændre på spillereglerne. I stedet for at udvælge nye deltagere, bestemmer han, at årets deltagere skal vælges blandt alle de tidligere vindere.

Som den eneste kvindelige vinder fra distrikt 12 må Katniss derfor gøre sig klar til en ny runde med dødslege. Og denne gang er alt lagt til rette for at rydde hende af vejen. Men Katniss er stadig en stædig og stærk pige, og hun er ikke uden venner, der er villige til at hjælpe hende.

Vurdering

”The Hunger Games: Catching Fire” er en imponerende film. Den første film var smart, stemningsfuld og godt opbygget – alligevel overgår den nye film sin forgænger på alle områder. Denne gang udvides universet, dramaet gøres større og mere alvorligt, og vi præsenteres for en meget spændende historieudvikling. Filmen griber os helt fra stater og bliver frisk og interessant i næsten to en halv time, og når rulleteksterne kommer, har man bare lyst til at se mere.

Samtidig klarer ”Cathing Fire” det kunstykke at stille den første film i et bedre lyst. Vi var ikke specielt begejstrede for det smagsløse afspekt ved at unge dræber hinanden i første film. Men nu skærpes perspektivet. Sorgen over de faldne fremhæves, og de centrale karakterer gør det helt klart, at de ikke vil have flere meningsløse drap. Vi forstår til fulde at de smagsløse drap i den første film var resultatet af uskyldige mennesker, som blev sat i en umenneskelig situation af et brutalt regime, som spreder frygt og sorg.

Oveni udvikles karaktererne og forholdet mellem dem i en mere kompleks og spændende retning, mens flere af bikaraktererne overrasker med deres dybde og uforudsigelighed. Kort sagt: ”Cathing Fire” er starten på den egentlige historie, hvor sammenhold, godhed og kampen mod undertrykkerne bliver centrale temaer.

Det er ikke noget problem at se denne film uden at have set den første, og for dem, som har set begyndelsen af historien, anbefaler vi, at man får fortsættelsen med.

Egnethed

”The Hunger Games: Catching Fire” har fået 11-årsaldersgrænsen, og den frarådes børn under elleve år. Historien er dramatisk fra begyndelse til slut, og heltene befinder sig konstant i utrygge situationer. A vold er skildret med korte og lidt eksplicitte klip, men også denne film indeholder en række nådesløse drap. Af den grund er det sandsynligt at dette kan blive lidt for uhyggeligt for nogle elleve-tolv-årige, og vi anbefaler at forældre vurderer om deres barn i denne alder skal have lov til at se filmen i biografen.

Konklusion

For unge fra 13 år er dette et meget godt, spændende og originalt actioneventyr som tildeles vores anbefalingsmærke.

Info

Instruktør: Francis Lawrence Genre: Eventyr og drama Skuespillere: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Philip Seymour Hoffman, Woody Harrelson, Stanley Tucci, Donald Sutherland, Elizabeth Banks, Lenny Kravitz m.fl. Sprog: Engelsk m/norsk tekst Nationalitet: USA Produktionsselskab: Color Force, Lionsgate Spilletid: 2 timer 26 min. Distribution: Nordisk Film Produktionsår: 2013 Medierådet for børn og unges aldersgrænse: Tilladt for børn over 11 år: begrundelse: Filmen har en spændingsladet grundstemning, som til tider bliver truende og angstpræget. Den indeholder lange dramatiske scener med forfølgelser, vold og drab, ligesom der er flere meget følelsesladede scener, hvor man blandt andet ser angste mennesker, der kæmper for deres liv. I en scene bliver en mand skudt i hovedet - det er dog filmet på sådan en måde, at man ikke ser skuddet ramme, i en anden lettere klaustrofobisk og angstpræget scene ser man en kvinde lukket inde i et glasrør, der kæmper forgæves for at redde en mand uden for røret. Da filmen foregår i et urealistisk science fiction univers, da de voldlige scener er klippet sådan, at volden ikke fremstår detaljeret, og da hovedpersonen fremstår særdeles stærk og handlekraftig vurderes det, at filmen kun vil kunne virke skræmmende på børn under 11 år.

 kidsandmedia dk’s vurdering: Anbefales

 Anbefales af kidsandmedia dk

 

Del |

Tips en venn