The Maze Runner: I dødens labyrint

17.10.2014

Video Clip

Filmtrailer:

Video Clip

God, actionfyldt spænding til teenagere, men det bliver for uhyggeligt og dystert for yngre børn. Filmen har 11 års aldersgrænsen, men vi anbefaler, at forældre tænker sig godt om, før de lader børn under 13 år se filmen.

 

kidsandmedia dk’s vurdering: OK for børn fra 13 år, anbefales ikke for børn under 13 år.

Amerikansk thriller

Aldersgrænse: 11 år, frarådes børn under 11 år

 Endnu en filmatisering af en populær romanserie i fantasy-genren. “The Maze Runner” er velproduceret spænding, men vi understreger igen, at en række scener med alien-lignende skorpionmonstre er meget dramatiske.

Handling

I “lysningen” holder en gruppe unge drenge til. De er omgivet af høje vægge - en labyrint, som dagligt ændrer sig. Drengene har organiseret sig i et fredeligt samfund, og under lederen Alby kan de klare sig mod de frygtindgydende monstre, der lurer i skyggerne.

 Thomas tager kampen op mod monstrene

Hver måned kommer der en ny dreng til “lysningen”, og da Thomas dukker op ændrer tingene sig. Han er nysgerrig og initiativrig, og der går ikke længe før han har brudt flere af reglerne - og oven i købet taget kampen op imod monstrene.

Mange ubesvarede spørgsmål

Undervejs er der mange spørgsmål, som skal forklares. Ingen ved, hvorfor drengene bliver placeret i labyrinten, og hvem der sætter dem der. Da en pige dukker op med en seddel om, at hun er den sidste, som nogensinde vil komme, revner det lille samfund - og kampen for at komme ud af labyrinten begynder for alvor.

Vurdering

“The Maze Runner” er en god film.  Filmskaberne præsenterer os for et dystopisk fantasiunivers hvor stor fare, drama og ubesvarede spørgsmål skaber spænding og engagement. For børn fra 13 år er det spændende underholdning - ikke på niveau med “The Hunger Games”, men velproduceret og fyldt med fart. Vi savner noget karakterudvikling, men målgruppen er nok ikke så optaget af det. Filmen sætter fokus på sammenhold og indbyder til refleksion over interessante spørgsmål om identitet og samfund.

 Egnethed

På den anden side, skal vi understrege at “The Maze Runner” er en dramatisk og uhyggelig film. Stemningen er gennemgående dyster og der er en række meget dramatiske scener, hvor hovedpersonerne jages af skræmmende monstre. Der bruges gyserfilmseffekter for at skabe en uhyggelig stemning. Der er også en scene, hvor en af karaktererne bliver besat af en virus, får et “umenneskeligt” ansigt, blodet drypper ud af munden osv. Hovedpersonen sender ham ind i labyrinten for at dø. Andre karakterer inficeres også, og vi ser noget, der ligner et selvmord. 

For dyster til 11-12 årige

Vi vurderer filmen til at være i grænseområdet for, hvad 11-12 årige bør udsættes for. Den samlede filmoplevelse er af en så dramatisk karakter - med lyd, stærke visuelle indtryk og gysereffekter, som skaber usikkerhed og frygt - at vi tror nogle 11-12 årige kan få en meget negativ reaktion.

 Forbered børnene på filmen

kidsandmedia dk anbefaler af forældre er meget forsigtige med at lade børn under 13 år se “The Maze Runner” i biografen. Skal 11-12 årige se den, anbefaler vi, at de følges med nogle voksne og at børnene forberedes på, hvad der skal ske. Yngre børn bør slet ikke se filmen.

 

Instruktør: Wes Ball Genre: Action, Science fiction, Spænding, Thriller Skuespillere: Thomas Brodie-Sangster, Dylan O'Brien, Kaya Scodelario, Will Poulter, Ki Hong Lee, Aml Ameen, Blake Cooper m. fl. Sprog: Engelsk tale, dansk tekst Nationalitet: USA Spilletid: 1 t 53 min. Distribution: SF Film A/S Medierådet for børn og unges aldersgrænse: 11 år Begrundelse: Filmen har gennemgående en truende og angstpræget stemning. Den indeholder dramatiske scener med dels slagsmål mellem unge mennesker og dels forfølgelse og kampe mod store edderkoppelignenede væsner. Der er scener med stor følelsesintensitet, hvor personer, som vi har lært at kende, dør. Imidlertid fremstilles hovedpersonerne stærke og handlekraftige, og handlingen udspiller sig i et fjernt science fiction univers. Desuden har de voldelige scener overvejende en fragmenteret, nærmest kaotisk klipning, således at volden ikke fremstår detaljeret. Det vurderes derfor, at filmen kun vil kunne virke skræmmende på børn under 11 år

Del |

Tips en venn