Thinspiration kan føre til spiseforstyrrelser

20.08.2013

Eksperter mener, at deling af billeder af tynde kroppe på sociale medier kan medføre at flere får spiseforstyrrelser. – Det er vigtigt at forældre kan være en modvægt, som kan nuancere det budskab, som de unge oplever, siger kidsandmedia.

Af Sigrun Landro Thomassen

– Mange af dem, der kommer til os med spiseforstyrrelser er blevet påvirket af trenden med at poste billeder af tynde og trænede kroppe. Vi ser, at dem, der kommer til vejledning bliver stadigt yngre, samtidig med at de uafklarede tal vokser, udtaler generalsekretær i Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS) Irene Kingswick til NRK.no.

”Thinspiration” eller ”thinspo” er begreber, som bliver brugt om trenden med at poste billeder af tynde kroppe på sociale medier for at inspirere til at opnå samme slanke krop. Både på blog og sociale medier som Instagram og Facebook florerer billeder af ekstremt tynde og trænede kroppe. Mange får ”likes” og komplimenter som ”hvor er du dygtig”, ”supergodt” og ”hold fast” i kommentarfelterne.

Rollemodeller

Kendte og modeller poster også billeder, ikke kun som ledtklædte, men også sexede træningsbilleder, skriver KK. Mange mener, at sådanne billeder er med til at lægge pres på især de unge fans:

– Unge fans påvirkes absolut af sådanne billeder. Man kan få angst af mindre, sier Runi Børresen, som er førstelektor ved Høgskolen i Buskerud og ekspert på spiseforstyrrelser, til KK.no og forklarer, at det kan være utrolig hårdt for unge at leve under sådan et enormt kropspres.  

Trendy

– «Thinspiration-bølgen» har nærmest gjort det trendy å stræbe efter en sygelig tynd krop, som i værste fald kan udvikle sig til anoreksi, siger Irene Kingswick.

Hun understreger, at årsagerne til spiseforstyrrelser er langt mere komplekse, men at de billeder, som man til stadighed eksponeres for, kan have en medvirkning.

Kingswick mener, at sociale medier har en enorm magt specielt over de unge, og at man er specielt sårbar i teenageårene. Hun mener derfor både skole og forældre må være mere observante.

Påvirker uden tvivl

Benedicte Texnes arbejder som lærer for ungdomsskoletrinnet og som ressourceperson for Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS) udtaler:

– Billeder af tynde og veltrænede kroppe på sociale medier og af sund mad påvirker uden tvivl de unge. De bliver udsat for det hver dag, og det påvirker dem. Jeg har selv opdaget at flere elever har haft spiseforstyrrelser, siger hun.

I klasselokalet snakker de meget om kropsbilleder.

– Sociale medier bidrager til, at ungdom som i forvejen er optaget af krop og udseende møder et endnu større pres, og at de som i udgangspunket ikke tænker op krop og udseende alligevel møder et pres. Presset på sociale medier spænder vidt: Alt fra hvad man skal spise, til hvordan man bør se ud, siger Texnes.

Forældre må følge med og nuancere

Hun mener mange forældre er naive i forhold til spiseforstyrrelser.

– Forældre og lærere bør bevidstgøre børn og unge. Man må forebygge. Forældre må turde spørge barnet om mad og krop, uden at være anklagende, siger Texnes.

Rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i kidsandmedia mener, at det er vigtigt, at forældre følger med i,  hvilke blogs og profiler, barnet eller teenageren følger på sociale medier.

– Unge piger og drengebliver i dag udsat for et ekstremt kropsfokus, både via sociale medier og blogs, og også gennem musikindustrien, og i mode og reklame. Det er vigtigt at forældre kan være en modvægt, som kan nuancere det billede, de oplever, siger hun.

Del |

Tips en venn