Thinspiration udbredt på Instagram

06.08.2013

Unge piger dyrker tyndhed på nettet. De får anoreksi til at fremstå som en livsstil og ikke en sygdom.

Kilde: Politiken.dk

(Billede: reklame mod anoreksi fra No lita)

Fototjenesten Instagram, der med 130 millioner brugere er et af de hurtigst  voksende sociale medier, er blevet en platform for unge piger, der lider af  en spiseforstyrrelse. Pigerne lægger billeder op suppleret af såkaldte  hashtags, som fungerer som søgeord. Her kan de tilbede anoreksien i fred i  en digital verden, hvor det er let at bevare anonymiteten, og hvor de voksne  ikke følger med. 

»Det kan fastholde dem i lidelsen. Hvis de er i behandling, bliver den  modarbejdet af de stærke beskeder, de får på Instagram. Jeg kan give dem  gode råd og vejledning et kvarter om ugen, men de bruger timer hver dag på  Instagram«, siger den norske professor og psykiater Finn Skårderud, der er  en af de førende internationale eksperter på området. 

Mediets tilgængelighed gør det til en konstant fristelse, mener flere  eksperter. Det er Finn Skårderuds erfaring, at det især er unge piger, der  bruger Instagram til at dyrke deres spiseforstyrrelse. 

»Der skabes en subkultur, hvor de dyrker sygdommen, og det skal tages  alvorligt, for anoreksi er psykiatriens mest dødelige sygdom«, siger han. 

Tyndheden dyrkes

På Instagram lægger anoretikere billeder op af deres udsultede kraveben, ribben og rygsøjler, men også af andres kroppe som de anser for perfekte.

Brugerne på Instagram rådgiver hinanden og konkurrerer om, hvem der har tabt  flest kg eller fastet længst. En bruger skriver eksempelvis: »Spis med din  venstre hånd, så spiser du langsommere«. En anden har lagt et billede op af  en nøgen pige med teksten: »Din mave knurrer ikke, den klapper ad dig«. 

Pro-ana

Dyrkelsen af anoreksi som en livsstil kaldes pro-ana. Der findes ingen tal  på, hvor udbredt pro-ana er på Instagram, men en søgning på anorexia, giver  822.846 resultater. På fire dage er der kommet mere end 20.000 nye billeder  til af sultende unge.

- I pro-ana-fællesskaber anses pigerne for at være dygtige. Her bliver de  anerkendt for det, de kan: at være rigtig gode anorektikere. De oplever en  succes, og for nogle er det måske første gang, de oplever det, siger  cand.pæd., pæd.psyk., sygeplejerske og psykoterapeut Conny Abelskov, der har  specialiseret sig i pro-ana-fænomenet.

Overlæge ved Center for Spiseforstyrrelser under Region Midtjylland Peter  Ramsing, mener, at fællesskabet på Instagram kan være farligt for både  nuværende og tidligere anorektikere.
- De kan blive afhængige af det, fordi det underbygger deres idé om, at de ikke  er syge, at anoreksien er en livsstil. 

Han kendte ikke til dyrkelsen af anoreksi på Instagram, før Politiken  kontaktede ham, og det gør det mere problematisk, at det foregår under  radaren på eksperter og forældre, mener han.

Instagram har meddelt, at konti, der tilskynder til spiseforstyrrelser, vil  blive deaktiveret, ligesom nogle hashtags ikke giver søgeresultater.  Instagram har ikke ønsket at blive interviewet, men skriver i en mail: -Vi  mener, at kommunikation om det meget alvorlige emne er afgørende for at  skabe bevidsthed omkring problematikken og for at fremme helbredelse.

Læs også Råd mod thinspiration og for dit barns selvværd

Del |

Tips en venn