Vær opmærksom på dit barn i stedet for din telefon

29.10.2013

Børn kan nemt komme til at føle sig afvist, hvis du som forælder ofte vælger at sætte din fokus på telefonen frem for barnet.

En problematik, som Politiken nu også har taget op:

Prioriterer du ofte smartphonen over samvær med dit barn, skader det barnets selvværd, skriver Politiken 15. oktober 2013. Det får nemlig på den måde følelsen af, at det ikke er værd at være sammen med.

-Der går rigtig meget tid fra børnene i moderne familier, fordi forældrene  lader sig fange ind af smartphones og computere. Jeg mener faktisk, at  forældre bør indføre restriktioner for sig selv - ligesom mange sikkert har  regler for, hvor meget tid børnene i familien må bruge foran skærme, siger  Ole Flemming Pedersen, som er pensioneret lektor i pædagogik og psykologi,  og som i sin tid opfandt sloganet ’Har du talt med dit barn i dag?’. 

De børn, der igen og igen oplever at mor eller far vrager dem til fordel for den virtuelle verden, risikerer at tage skade. 

Ole Flemming fortæller: 

-Hvis jeg træder ind i en klasse, så kan jeg lynhurtigt udpege de seks-syv børn, der har de mest stressede forældre. De hænger på læreren og vil ses og høres hele tiden. De er urolige og konstant på jagt efter det fokuserede nærvær fra voksne, som de ikke får derhjemme. 

Han forklarer, at disse børn ofte hellere vil have negativ kontakt end ingen kontakt. Det betyder så, at de godt kan gøre ting, de ikke må, bare for at få en negativ kontakt med en voksen.

Familieterapeut Fie Hørby peger på, at det decideret går ud over børns  selvværd, når de oplever, at deres forældre vælger smartphonen frem for dem. 

-De får beskeden om, at de ikke er værd at være sammen med. At de ikke er gode  nok. Og det sætter sig på selvfølelsen og kan have konsekvenser langt ud i  fremtiden.

Forældreforbillede

Og så er forældrene jo selvfølgelig også et forbillede, så vælger de digitale medier til hele tiden, så vil børnene gøre det samme.

-Nu er det jo sådan, at børn gør, hvad vi gør - ikke, hvad vi siger. For med  vores handlinger har vi vist, at det er i orden-, forklarer forfatter Charlotte Højlund, som selv er mor til syv børn og har skrevet bogen ’Moar!  Sådan får du hvilepuls i hverdagen’. 

Eksperterne har deres egne regler derhjemme - ofte har de telefonerne på lydløs og vælger dem kun til, når de synes, de skal vælges til.

 

Del |

Tips en venn